Massage voor alle gelegenheden

Massage helpt tegen stress, verlicht vermoeidheid en nervositeit. Hoe het te doen, zegt de kandidaat voor medische wetenschappen, acupuncturist Valery Andreevich Ivanchenko.

Voor slapeloosheid, stress en neurose kan de volgende techniek worden aanbevolen. ‘S Morgens na het wassen wordt op bepaalde punten en eromheen sint-janskruidolie aangebracht. Na een minuut wachten, moeten deze plaatsen gedurende 1,5 minuut zachtjes met een tandenborstel worden ingewreven.

– Waarom zou je beginnen met het wassen van je gezicht? En op welke punten olie moet worden aangebracht?
– Omdat wassen in feite een hydromassage is, en het het beste helpt tegen stress. Het wordt als volgt uitgevoerd. U moet beginnen vanuit het midden van de onderkaak. In dit geval glijden de handpalmen gevuld met water naar de oren. Bewegingen moeten erg energiek zijn. Dan moet je je voorhoofd wassen – van het midden tot de slapen. Verder van de basis van de neus – naar de punt, van de vleugels van de neus en de mondhoeken – naar de slapen, oren. Deze procedure moet 3-4 keer worden uitgevoerd en vervolgens in de tegenovergestelde richting worden herhaald. Het is erg belangrijk, omdat er de sterkste antistresspunten op het gezicht zijn. De ene zit in het midden van het voorhoofd en de andere zit op de neusbrug..

Vanaf deze punten moet u altijd met zelfmassage beginnen, vooral als u hoofdpijn heeft. Masseer dan je slaap uit
de hoeken van het oog tot de bovenkant van het oor. Als het hoofd pijn doet door stress. Het is heel gebruikelijk om gebieden met een verharde huid te vinden. Ze moeten krachtig worden geknepen en vervolgens worden ingewreven. En zorg ervoor dat je je hele voorhoofd masseert.

Vaak gaat vermoeidheid van de ogen samen met hoofdpijn. De gezichtsscherpte is aanzienlijk verminderd, soms beginnen zelfs krampen in de ogen en beginnen ze te tranen. In dergelijke gevallen kan de volgende methode worden aanbevolen. Breng eerst een handdoek aan die met koud water is bevochtigd op uw ogen. Verwijder vervolgens de handdoek en masseer gedurende 5 minuten: druk met duim en wijsvinger op de symmetrische punten aan het uiteinde van de wenkbrauw en met de wijs- en middelvinger op de symmetrische punten aan de buitenste ooghoeken en onder de ogen . Bij het drukken op de punten onder de ogen en op de wenkbrauwen is het raadzaam om tegelijkertijd met de vingerkussentjes van 30 seconden tot een minuut te draaien.

Punten in de nek hebben invloed op het algehele welzijn. De massage van deze punten helpt om een ​​werkstemming te creëren, om de toon te verhogen. Plaats uw wijsvingers tegen de zijkanten van uw nek en druk 3-4 keer stevig aan. Plaats vervolgens vier vingers op de achterkant van je nek, zodat je pink aan de rand van je haar zit. Druk afwisselend met beide handen van rechts en dan naar links. Het persen mag niet langer dan drie seconden duren, omdat zenuwen en bloedvaten in de nek heel dicht bij het huidoppervlak passeren.

Na vermoeiend werk aan tafel wordt het moeilijk om je hoofd om te draaien. Zoek de spieren aan de vermoeide kant van je nek die harder zijn geworden. Knijp ze stevig samen met je vingers of met je hele handpalm. In dit geval kan de pijn erger worden, maar u moet een beetje geduld hebben. Masseer het pijnlijke gebied met diepe druk met twee vingers totdat u warmte voelt. Beweeg tegelijkertijd uw nek naar voren, naar achteren en opzij. Voor een groter effect kunnen verwarmende crèmes of zalven worden aangebracht. Als de beweging van de nek nog steeds pijnlijk is, masseer dan zoals gewoonlijk. Aai eerst met je handpalmen van boven naar beneden en wrijf vervolgens met je vingers over de meest vermoeide delen van de achterkant van het hoofd..

– En wat te doen bij algemene vermoeidheid?
– Zoek hiervoor de zogenaamde levenspunten. Het punt onder de knie is erg effectief. Het bevindt zich als volgt: ga zitten, leg je hand op je knie, leg je duim en wijsvinger bij elkaar. Tussen hen vormt zich een huidplooi. Het meest uitstekende deel ervan is het gewenste punt. Het tweede punt is boven de wijsvinger. Deze punten worden gemasseerd met de duim of wijsvinger van de rechterhand door erop te drukken en tegelijkertijd met de klok mee te draaien. Je hebt ongeveer 100 van dergelijke rotaties nodig. Deze massage wordt ’s ochtends gedaan..

Bij ernstige vermoeidheid is de massage van de punten van het leven mogelijk niet voldoende. Dan is het nodig om de tweede groep punten te verbinden. Om ze nauwkeurig te lokaliseren, plaatst u drie vingers van uw hand op de pols zodat de ringvinger tegen de pols wordt gedrukt. Het gewenste punt bevindt zich boven de wijsvinger.
Het volgende punt is in het midden van het scheenoppervlak. Om het te vinden, pakt u het onderbeen met uw hand vast, zodat de pink zich in het midden van de enkel bevindt. De stip bevindt zich boven de wijsvinger. Masseer op een tonische manier (tegen de klok in). Effectieve massage en spiegelpunten.

In het oosten geloven ze dat er stippen op de handpalm en op de vinger zitten. "Ambulance". Ze worden gemasseerd in geval van flauwvallen, bewustzijnsverlies, shock. De eerste twee bevinden zich op de pink aan weerszijden van de nagel. En de derde zit op de middelvinger 3 mm naar binnen richting de wijsvinger. Je moet er 2-3 minuten op drukken. Er is ook een bijzonder spannend punt, dat vrij recent werd ontdekt. Het bevindt zich tussen de eerste en tweede falanx van de pink. Je moet het zo masseren: houd de pink van je rechterhand tussen de wijs- en duimen van je linkerhand en druk het topje van je duim op dit punt van 30 minuten tot een uur. Kan echter worden herhaald na een pauze van enkele uren.

Er zijn veel zeer belangrijke punten over de handen. Als u ze kent, kunt u het hoofd bieden aan elke stressvolle situatie. Een daarvan is het punt "onderzoek neurose" – drie vingers boven de hand. Boven de handpalm vanaf de zijkant van de pink aan de binnenkant van de hand is er een zone van hysterie. Het bevat alle plooien die ontstaan ​​wanneer de handpalm gebogen is. Een rustgevende massage op deze plek zal helpen om een ​​normale toestand te vinden in geval van een aanval van hysterie, slaapstoornissen, geheugenverlies..

Bepaalde punten op de handen hebben invloed op het gezichtsvermogen. Om slechtziendheid te voorkomen, kan het volgende worden aanbevolen: masseer alle vingers om de beurt gedurende één minuut grondig totdat de spieren ontspannen. Het is vooral belangrijk om de wijsvingers te masseren. Wrijf alle tenen op dezelfde manier, met de nadruk op de vierde teen. Druk krachtig op de punten van de handpalm.

– Hoe moet je precies op de puntjes klikken? Er is waarschijnlijk een soort speciale techniek.?
– Optie 1. Voor een vertragende of verzachtende massage doet u dit als volgt: plaats uw duim of wijsvinger op het geselecteerde actieve punt, wrijf vervolgens met uw vingerkussentje in een cirkelvormige beweging over de huid en wrijf daarna in een cirkelvormige beweging. druk totdat u zich verdoofd voelt. Zo’n
het persen moet 25-30 seconden worden voortgezet. Daarna wordt alles in omgekeerde volgorde herhaald. De vinger draait in tegengestelde richting. Eerst masseert het de huid in een cirkel en vervolgens streelt het. De duur van de massage voor één punt is van 1,5 tot 5 minuten. Meestal worden niet meer dan 2-4 punten gekozen. En na een tijdje is het raadzaam om deze punten te veranderen, aangezien het lichaam snel went aan de druk op dezelfde punten..
Om het effect te behouden en te versterken, kan massage met verkoelende zalven, gels en crèmes worden gebruikt..

Optie 2. Maar soms is stress anders. Apathie en lethargie verstoren het werk. Dan heb je een opwindende massage nodig. Bij deze methode worden de punten gedurende 30-40 seconden met een snelle draaiende beweging ingedrukt totdat gevoelloosheid optreedt. In dit geval wordt een zalf aangebracht "Finalgon", balsem "gouden Ster", gom-dennenzalf, sint-janskruidolie.

– En als er geen manier is om veel tijd aan zelfmassage te besteden, is het mogelijk om de kracht sneller te herstellen?
– Als je weinig tijd hebt, doe dit dan:
Wrijf je vingers tegen elkaar.
Wrijf nu snel 5 seconden met warme vingers over je wangen.
Trommel over je hoofd.
Knijp je hand in een ontspannen vuist en streel ermee over de buiten- en binnenkant van de onderarm.

Druk 3 keer zachtjes op de schildklier onder de adamsappel. 6. Zoek de halsslagader in de nek en druk er licht op, tel tot 5.
Gebruik je duim om een ​​holte te vinden aan de basis van je hoofd waar je schedel je ruggengraat raakt. Druk voor een telling van 3. Laat los, adem diep in. Druk nogmaals op.
Voetmassage: a) masseer het kussentje van de grote teen, als u een pijnlijk punt opmerkt, wrijf het dan; b) wrijf snel met uw hand over de bovenkant van de voet.

Klop met open handpalm op het been aan de voorkant, zijkant en achterkant, van onder naar boven..
Als uw benen pijn doen en u bovendien te opgewonden bent, moet u ’s avonds een warm voetenbad nemen en vervolgens een kalmerende methode van acupressuur zelfmassage gebruiken..
Het eerste punt is in het midden van de zool, in de fossa die ontstaat als de tenen gebogen zijn. Het wordt afwisselend zittend gemasseerd op het rechter- en linkerbeen. Het tweede punt is aan de binnenkant van de miniatuur, iets hoger is een andere .

De volgende is in de groef tussen de hielpees en het midden van de enkel. Het masseren van elk punt duurt 3-5 minuten. Ontspan daarna en rust 10-15 minuten op je rug. Je kunt een andere groep punten kiezen of ze masseren nadat je een beetje hebt gerust. Het eerste punt is boven de knie. De tweede is op het hoogste punt van de voet. Het volgende punt is aan de binnenkant van de enkel, twee punten zijn net boven de enkel en nog een is onder de enkel. Hun massage moet minstens 15-20 minuten duren..

Vermoeidheid veroorzaakt vaak spierspasmen in de benen. Dit is het gevolg van te harde bewegingen en onderkoeling. De meest voorkomende spasmen zijn de kuitspieren en de voetboog. Bij stuiptrekkingen moet je de spier wrijven, het been schudden en draaien. Als er een spasme optreedt in de kuitspieren, strek dan het aangedane been zo veel mogelijk uit en druk vervolgens gedurende één minuut stevig op het midden van de kuitspier..

– Hoe weten we of we het juiste punt hebben gevonden??
– Ten eerste is het enigszins pijnlijk om op een juist punt te drukken..

Dit zou de belangrijkste moeten zijn
gids bij het zoeken naar een punt. Maar je zult natuurlijk wat tijd moeten besteden aan het leren voelen van je lichaam. Uiteindelijk bereikt u het gewenste resultaat – een goede ontspanning van vermoeide spieren..

U moet ook weten dat veel belangrijke punten zich in het oor bevinden. Het masseren van de punten van de oorschelp helpt om alle reserves van het lichaam snel in een optimale staat te brengen. Stress bij zwangere vrouwen kan worden verlicht door dergelijke oefeningen: bal uw handen tot vuisten, en met de botten van uw duimen, hard drukken, strijkt u uw wenkbrauwen glad van de brug van de neus tot de slapen. De tweede oefening bestaat uit cirkelvormige bewegingen van de tong langs de lippen van binnenuit. Dergelijke bewegingen moeten 30 in de ene richting en 30 in de andere richting worden uitgevoerd. Na voltooiing van de zelfmassage voelt u een aangename warmte zich door het lichaam verspreiden waardoor het doel is bereikt..