Telaurus: leren vertalen van lichaamstaal naar het Russisch

Inhoud

Mannen zwijgen vaak. Daarom is non-verbale communicatie het meest mannelijke element. Laten we kijken hoe we haar kunnen verslaan!

Weet je waarom we vaak de naam van een persoon vergeten als we elkaar ontmoeten? Omdat ons brein allereerst de non-verbale signalen van een vreemdeling leest (gezichtsuitdrukkingen, gebaren, houdingen), en we aanvankelijk simpelweg niet genoeg aandacht hebben voor de perceptie van woorden. Dale Carnegie gaf advies over non-verbale communicatie, maar de afgelopen jaren heeft de psychologie niet stilgestaan ​​en veel interessante dingen ontdekt. We hebben de beste tips verzameld om stilzwijgend de wereld te domineren.!

een. Superman pose

Een van de allereerste signalen die we geven, zelfs voordat een gesprek begint, is de positie die ons lichaam in de ruimte inneemt..

Universitair hoofddocent Amy Cuddy van Harvard beschreef de pose van leiders en noemde het een “body power pose” – een positie van kracht. Kort gezegd kunnen we er zo over zeggen: dit is de wens om zoveel mogelijk ruimte in alle richtingen in te nemen. Een rechte rug, een open borst, benen wijd uit elkaar, handen aan een riem – over het algemeen ziet het eruit als een superman, wiens fladderende mantel trouwens ook visueel het silhouet verbetert. We moedigen je zeker niet aan om een ​​regenjas met turbocompressor te dragen. Probeer echter in een sterke positie te komen, zelfs voordat u het kantoor van uw baas binnenloopt of het podium op gaat voordat u in het openbaar spreekt, en u zult de angst voelen afnemen en het zelfvertrouwen toenemen. Dit is een medisch feit: Dr. Cuddy heeft ontdekt dat superman pose het stresshormoon cortisol verlaagt en de testosteronniveaus in het bloed verhoogt. In een meer informele setting, zoals op de bank in de woonkamer, is een sterke positie met de armen gestrekt op de achterkant van het meubilair en de benen uit elkaar..

☛ Life hack Houd in gedachten dat de houding van kracht ook als brutaal en agressief wordt ervaren, dus als de situatie een element van diplomatie met zich meebrengt, leg dan je handen naast je. Dit verzacht het niveau van agressie..

2. Kruis van armen, kruis van benen

Armen gekruist op de borst – een verdedigende positie die aangeeft dat een persoon zich onzeker of volledig gesloten voelt voor de ideeën van de gesprekspartner.

Maar als u uw armen over elkaar slaat, uw ellebogen naar buiten wijst of uw duimen uitsteekt, wordt deze houding als agressief ervaren. In kleermakerszit zitten is ook een gebaar van bescherming en afwijzing, maar zachter, vooral als het lichaam naar de gesprekspartner kijkt. De vier standen (enkel op de knie) is een houding van dominantie en informele ontspanning met een zweem van koppigheid en onwetendheid.

☛ Life hack Publieke influencers poseren vaak, vooral op officiële foto’s, met hun armen gekruist in hun liezen. Dit is een variatie op gekruiste armen waarmee je je beschermd maar sterk voelt. Feit is dat we bij het lezen van gebaren minder aandacht besteden aan het onderste deel van de romp, waardoor de armen gekruist laag uit de aandacht vallen. Deze handpositie komt vooral veel voor op foto’s van de Britse koninklijke familie..

3. Oogcontact

Zoals opgemerkt door Dale Carnegie, is dit een van de belangrijkste non-verbale signalen die helpen om te winnen en oprechtheid aantonen. En ook een goede manier om de gesprekspartner ervan te overtuigen dat u niet autistisch bent. Als het contact te lang duurt, voelen we ons natuurlijk ongemakkelijk. Overmatig in de ogen kijken duidt op agressie of seksuele interesse. Psychologen merken op dat oogcontact gedurende 60-70% van de tijd van een gesprek een ideale verhouding is. Het is vooral belangrijk als u luistert. Op het moment dat je spreekt, is zelfs 40% normaal..

☛ Life hack Op het moment dat een groep vrienden of collega’s iets geamuseerd wordt, proberen mensen oogcontact te maken met de persoon die het dichtst bij hen staat. Dit is een goed moment om geheime voorkeuren te observeren..

vier. Handdruk

HR-managers bij internationale bedrijven geven toe dat vreemde handdrukken een onderwerp zijn waar ze vooral graag over praten..

“Dode vis” in plaats van een hand is absoluut het ergste dat u tijdens een vergadering aan uw gesprekspartner kunt presenteren. Een te ijverige poging om de arm eraf te trekken, ziet er ook verdacht uit. De rest van het assortiment, van sterk tot zwak, is echter normaal en u bent misschien niet bijzonder ijverig bij het ontwikkelen van de ideale grijpkracht. Houd er echter rekening mee dat de hand van een nieuwe kennis niet vaker dan drie keer mag worden geschud. Het is ook handig om op het moment van de handdruk lichtjes voorover te buigen naar een nieuwe kennis en hem in de ogen te kijken. Een zelfverzekerde handdruk duidt op emotionele stabiliteit en openheid..

☛ Life hack Als je je wijsvinger op de pols legt van de persoon met wie je de hand schudt, kun je zelfs de meest wanhopige poging om je handpalm te verpletteren onder controle houden..

vijf. Kom op kopspijkers!

Ook de positionering van je bovenlichaam tijdens een gesprek en op het moment van een handdruk is van belang. Directe frontale confrontatie wordt gezien als een uitdaging en agressie, vooral door vrouwen. Om dit effect te verzachten, is het beter om de gesprekspartner iets schuin te benaderen..

☛ Life hack Als het conflict in volle gang is en de partijen op geen enkele manier tot overeenstemming kunnen komen, is het soms de moeite waard om naast de persoon te gaan staan ​​en naast hem te staan ​​- zodat je elkaar niet aankijkt, maar in één richting.

6. Glimlach

Zeker een noodzakelijk en vertederend non-verbaal signaal, zeker als je op de verkoopafdeling werkt. Onlangs publiceerde het tijdschrift Forbes echter een interessante studie waaruit blijkt dat mensen met een constante Amerikaanse “glimlach van oor tot oor” wij als te naïef en ietwat dom ervaren. Het zou een verstandige ervaring moeten zijn voor een leider om terughoudend te glimlachen en niet onmiddellijk, maar pas nadat hij de gesprekspartner aankijkt. Zo wordt een glimlach gezien als persoonlijke welwillendheid jegens een specifieke persoon..

☛ Life hack Een oprechte glimlach van een neppe kan gemakkelijk worden onderscheiden door de rimpels rond de ogen. Als alleen de mond lacht, betekent dit dat de gesprekspartner iets mis heeft met de bedoelingen of de schoonheidsspecialiste.

7. Persoonlijke ruimte

De grootte van de persoonlijke ruimte varieert afhankelijk van nationale tradities. Het valt op dat hoe verder naar het noorden en westen het leefgebied ligt, hoe verder van elkaar mensen staan ​​tijdens een gesprek. Er is een video-opname van de onderhandelingen waarin de Japanners en de Amerikaan letterlijk een cirkel rond de zaal maken, terwijl de Japanners de hele tijd proberen de afstand tussen hen te verkleinen en de Amerikanen zich terugtrekken. Een goede strategie voor iemand die niet te agressief of intiem wil overkomen, is om een ​​meter van een nieuwe kennis af te staan ​​en te kijken of hij naderbij komt of weggaat.

☛ Life hack Als u daarentegen superioriteit wilt laten gelden, zet dan tijdens de handdruk een stap met uw linkervoet bijna dicht bij de onderhandelingspartner en dring zijn persoonlijke ruimte binnen.

8. Gesticulatie

Hersenscans hebben aangetoond dat gebaren (zelfs zonder woorden) automatisch onze spraakcentra activeren. Tegelijkertijd helpen handbewegingen niet alleen om een ​​gedachte uit te drukken, maar trekken ze ook de aandacht naar ons, vergemakkelijken ze de perceptie van onze spraak. Dus een paar open gebaren (handpalmen openen naar boven, vriendelijkheid tonen, naar beneden – kalm) zouden in uw arsenaal moeten zijn voor het welslagen van onderhandelingen.

☛ Life hack Als het publiek naar je handen kijkt en niet naar je gezicht, dan overdrijf je het met gebaren..

negen. Krachtige gebaren

Er zijn verschillende handposities die volledig vertrouwen tonen. Oprah Winfrey beveelt bijvoorbeeld het “spits” -gebaar aan: handen raken de vingertoppen en wijzen naar boven. Baasjes gebruiken dit gebaar vaak bij het toewijzen van taken aan hun ondergeschikten. De positie van de handen achter de rug betekent ook superioriteit en dominantie, aangezien een persoon al zijn kwetsbare gebieden volledig opent. Dit gebaar is populair bij hooggeplaatst militair personeel..

☛ Life hack Als u aan het onderhandelen bent vanaf een tafel tegenover uw gesprekspartner, gebruik dan het torengebaar, plaats uw handen voor u en wijs uw vingers naar de spreker terwijl u luistert. Dit gebaar laat zien dat je zelfverzekerd, kritisch en dominant bent..

tien. Spiegelen

In het begin van de jaren 2000 publiceerden psychologen Luckin en Chartran van de Ohio University een studie waaruit bleek dat hoe meer iemand acceptatie probeert te krijgen in een bepaalde sociale kring, hoe intensiever hij de gebaren, houdingen en gezichtsuitdrukkingen van vertegenwoordigers van deze gemeenschap kopieert. Met andere woorden, we gebruiken non-verbale cues mirroring om onze gesprekspartners te plezieren. Door de communicatie van mensen in een groep te observeren en op te merken wie wie spiegelt, is het gemakkelijk om posities en relaties te berekenen.

☛ Life hack Gebruik een onopvallend gebaar om te controleren of de persoon met wie u spreekt naar u toe is, bijvoorbeeld door uw kin te strelen (beslissingsgebaar). Als een persoon het kopieert of zelfs maar zijn gezicht aanraakt, is uw contact gelegd..

elf. Knikken

Dale Carnegie schonk aan het begin van de onderhandelingen om een ​​persoon drie neutrale vragen te stellen, waarop hij zal moeten antwoorden met ‘ja’ (bijvoorbeeld: ‘Vladimir Ivanovitsj? Van de afdeling belastingen en heffingen? sharashkin kantoor? ”). De gesprekspartner zal vanaf het begin onbewust aannemen dat hij het met u eens is. Knikken werkt op een vergelijkbare manier. Als je eenmaal oogcontact hebt gemaakt en je voorstel hebt uitgesproken, knik dan een paar keer. Het is zeer waarschijnlijk dat de gesprekspartner zal spiegelen en ook gaat knikken, terwijl uw woorden voor hem bijzonder overtuigend zullen worden. Een belangrijk punt: je moet langzaam knikken, alsof het onwillekeurig is, en niet koortsachtig, in het ritme van de ziekte van Alzheimer.

☛ Life hack Drie knikken worden als instemming ervaren. De ene is alsof je een gesprek wilt beëindigen.

12. Helling

Als de gesprekspartner zijn bovenlichaam iets naar u toe leunt, is dit een goed teken dat interesse en aandacht aangeeft..

Een lichte kanteling van het hoofd opzij getuigt ook van openheid en welwillendheid. We raden ten zeerste aan om deze helling te gebruiken tijdens het onderhandelen. Als u echter de graden overdrijft (kanteling van het hoofd), wordt de positie als onderwerping ervaren. Hoe bepaal je op welk punt de “attente” helling verandert in een slaafse helling? Stel je een hond voor die lief zijn kop buigt. Hoe ze elk woord van je opvangt en klaar is om elke bestelling uit te voeren! Ongeveer deze mate van neiging is onderwerping. Honden hebben dit gebaar tot in de perfectie beheerst..

☛ Life hack Onaangenaam nieuws of kritiek kan het beste worden uitgedrukt met een lichte kanteling van het hoofd. Hierdoor komt u meer begripvol en medelevend over, en is de kans groter dat u wrok en conflicten vermijdt..

dertien. Vertrouwenszones

Mannen hebben drie gebieden op het lichaam die ze bedekken en die ze onveilig maken: nek, buik en lies..

Evolutionair is dit volkomen terecht: het raken van een piercing-cutting object in deze zones is zo dodelijk mogelijk. Van onze voorouders kregen we een reeks gebaren met behulp waarvan de mannen zich onopgemerkt achter probeerden te verschuilen (al was het natuurlijk hun tegenstanders natuurlijk nog onbewust duidelijk wat ze daar aan het doen waren). Het aanraken van een horlogearmband of manchetknopen, het losmaken van een kraag of stropdasknoop, je hoofd in je schouders drukken, een kussen op de bank knuffelen, een glas met beide handen op buikhoogte vasthouden, het zijn allemaal gebaren van onzekerheid. Ze zorgen ervoor dat u zich veiliger voelt, maar ze blokkeren de perceptie van informatie van de gesprekspartner en zorgen ervoor dat hij de interesse in het gesprek verliest..

☛ Life hack Houd op een feestje altijd een glas in je linkerhand. Je hebt de juiste droog en schoon nodig als je de hand moet schudden.

14. Beenpositie

De houding van vertrouwen en kracht omvat een rechte rug, een opgeheven hoofd en een rechte blik. Naar de vloer kijken betekent meestal kwetsbaarheid en zwakte. Voor iemand die echter niet de positie van alfa wil innemen, maar in het begin rustig de dispositie en bedoelingen van anderen wil achterhalen, kan het observeren van de benen veel ophelderen. Dit geldt vooral voor kantoorfeesten, tentoonstellingen en presentaties, wanneer mensen in groepen communiceren. Het belangrijkste geheim hier is dit: de voet van onze rechtervoet geeft meestal de richting aan waar of met wie we zouden willen zijn. Als twee gesprekspartners met hun voeten naar elkaar wijzen, is het gesprek interessant voor hen. Als iemand zijn rechtervoet wegdraait, betekent dit dat hij binnenkort stopt met communiceren en beweegt waar de voet wijst. Soms kun je zien hoe een persoon, geanimeerd in het gezelschap aan het kletsen, onwillekeurig met zijn voet het onderwerp van zijn oprechte interesse volgt wanneer hij door de kamer beweegt..

☛ Life hack De gesprekspartner draaide haar rechtervoet van u af naar de deur? Dus ze denkt erover om dit feest te verlaten, en niet met jou (hoewel ze misschien dringend haar neus moet poederen).

15. Gezicht

In 1966 ontdekten de Amerikaanse psychotherapeuten Ernest Haggard en Kenneth Isaacs micro-expressies – een onmiddellijke golf van emotie die even op onze gezichten verschijnt als reactie op externe gebeurtenissen en die we heel snel proberen te verbergen met een meer geschikt masker voor de gelegenheid..

Micro-expressies zijn te zien op slow motion-videobanden en worden ook vaak gevangen in een gesprek met een persoon. Om bepaalde emoties echter duidelijk te isoleren en correct te interpreteren waarnaar ze verwijzen, moet je lang trainen. Het is echter belangrijk om te weten dat iemand die zich onzeker voelt, een leugen vertelt of zijn ware bedoelingen wil verbergen, vaak onvrijwillig zijn gezicht aanraakt, alsof hij controleert of het de waarheid onthult..

☛ Life hack Niet alleen kieskeurig het gezicht aanraken, maar ook iets in de handen draaien duidt op nervositeit, onzekerheid en psychische instabiliteit. Al deze aanstekers, munten, pendoppen, helaas, zullen meer kwaad dan goed doen in zakelijke onderhandelingen. Misschien helpen ze om gedachten duidelijker te formuleren, maar de gesprekspartner zal deze ideeën zien als een neurotische stroom van bewustzijn, en niet als een zakelijk voorstel..

Drie life-hacks voor verbale communicatie

Om de naam van je nieuwe kennis nog te onthouden, die uit je hoofd wil vliegen terwijl je bezig bent met non-verbale communicatie, maak er een gewoonte van om deze in een gesprek direct na een wederzijdse kennismaking meerdere keren te herhalen.

In de toespraak van mensen die een leidende positie bekleden, isoleren wetenschappers geluiden met een laag register die bijna onmerkbaar zijn voor het menselijk oor. Dit maakt het spel echter “bijna”. Klinkt zo als je probeert te spreken met een lagere, diepere stem dan normaal..

Stilte is een geweldig hulpmiddel bij druk. Haast je niet om een ​​ongemakkelijke pauze in te vullen, vooral niet als je een onaangename vraag hebt gesteld en de persoon probeert een antwoord te ontwijken. Wacht even. Als de gesprekspartner gedwongen wordt te spreken, zal hij veel nuttige informatie verstrekken..

Uiteindelijk hebben we de belangrijkste levenshack gered: hoe u nog steeds kunt profiteren van ons advies. Het belangrijkste is om niet te haasten om alles tegelijk toe te passen. Neem om te beginnen een bepaalde houding of gebaar en probeer dit zorgvuldig in uw dagelijkse communicatie te implementeren. Het duurt gewoonlijk ongeveer vier weken om een ​​nieuwe gewoonte te creëren. Dit betekent dat je genoeg tijd hebt om het te begrijpen: non-verbale communicatie, zoals elke taal, wordt zonder enige moeite aan sommige mensen gegeven, terwijl anderen nooit voorbestemd zijn om het onder de knie te krijgen..

Foto: Getty Images